Soorten drankjes die ik drink

Soorten drankjes die ik drink

23 maart 2023 0 Door Smail Witteveen

De afgelopen jaren ben ik veel verschillende soorten dranken tegengekomen. Door mjin rondreis in Zuid-Amerika heb ik veel lokale drankjes ontdekt die ik tot op de dag van vandaag nog steeds wel eens bestel. Ik vind het namelijk leuk om verschillende dingen uit te proberen en soms ontdek je dan iets dat je heel erg lekker vindt. 

Iets dat ik vroeger vrijwel nooit dronk en dat ik nu erg lekker vind is bijvoorbeeld Fentimans. Maar ook een lekker biertje drink ik graag.

Alcohol vrij bier is niet meer weg te denken

Tegenwoordig liggen de schappen vol met maltbier. Er zijn veel verschillende smaken bier zonder alcohol op de markt gekomen de afgelopen tijd. Ik drink dit graag, zeker wanneer de temperaturen wat oplopen. Denk hierbij aan frisse IPA's of gewoon een maltbiertje. Vroeger werd je wel eens voor gek gezet als je een alcoholvrij biertje bestelde. Tegenwoordig zie je dit steeds vaker terugkomen. En het aantal nieuwe alcoholvrije bieren stijgt met de week. 

Bier dat onder de 0,5% alcohol bevat wordt alcoholvrij bier genoemd. Volgend de Nederlandse Warenwet is bier alcoholvrij als het minder dan 0,1% alcohol bevat. Er bestaan namelijk ook bepaalde fruitsappen die door het gistingsproces een heel laag percentage alcohol bevatten. 

Alcoholvrij bier kan op verschillende manieren worden gemaakt. Een van de manieren is bijvoorbeeld om het bier na het brouwproces te destilleren. Door de hitte verdwijnt de alcohol waardoor je een maltbiertje overhoudt. 

Fentimans voor een frisse smaak

Een anders drankje dat ik graag drink wordt Fentimans genoemd. Dit is een ginger beer die al honderden jaren bestaat. Als je Fentimans drinkt, dan proef je kwaliteit en vakmanschap. Tenminste, dat is hoe zij het zelf omschrijven en daar ben ik het eigenlijk wel mee eens. Het brouwproces van een Fentimans gaat anders dan dat van bier, er wordt namelijk ingezet op een botanisch brouwproces. Dat moet je nog maar eens opzoeken…! 

Smaken zoals gember, sinaasappel en rozenolie zijn heel gewoon in een glas Fentimans. Daarnaast wordt gist toegevoegd zodat het brouwproces kan beginnen. Het hele proces duurt zo'n 7 dagen, dat is een stuk korter dan dat bij het brouwen van bier het geval is. Fentimans kopen doe ik heel gemakkelijk online. Zo weet ik dat ik het snel in huis heb en dan hoef ik de deur niet uit om er zelf voor naar op zoek te gaan!