Palmolie en voeding: de voordelen

Palmolie en voeding: de voordelen

28 oktober 2021 0 Door Smail Witteveen

Palmolie is de afgelopen jaren veel negatief in het nieuws geweest. Dit is niet vanwege het product zelf, maar vanwege de productie die nog weleens te wensen over laat. Hierdoor heeft palmolie een slecht imago gekregen. Dit is jammer, want er zitten enorm veel gezondheidsvoordelen aan wanneer je palmolie op de juiste manier binnenkrijgt. Ben je benieuwd naar de voordelen die er verbonden zijn aan het gebruiken van palmolie? Lees dan zeker verder, want in dit artikel leer je er alles over!

 

Welke productievoordelen heeft het gebruik van palmolie? 

Palmolie wordt in vrijwel ieder voedingsproduct gebruikt. Het zit in meer producten wel dan niet. Dit komt doordat palmolie één van de meest gebruikte plantaardige oliën ter wereld is. Dit is ook niet zo gek wanneer je bedenkt dat palmolie gemaakt wordt van de vruchten van de oliepalm. De oliepalm is een boom die tot wel 25 jaar lang een zeer hoge productie heeft van palmvruchten en verder weinig ruimte of intensieve landbouw behoeft. De opbrengst van de oliepalmen is zelfs zo hoog, dat het tien keer hoger is dan de opbrengst van andere gewassen waar plantaardige olie van wordt gemaakt, zoals raapzaad of sojabonen. De productie van duurzame palmolie is dus zeer goedkoop, stabiel en efficiënt. Palmolie is daarnaast neutraal van smaak en is lang houdbaar doordat het niet snel oxideert. Dit maakt het een ideale olie om toe te passen in voeding. Zeker ook omdat het goed bestand is tegen hitte. Palmolie zit niet alleen in voedingsproducten, maar wordt ook gebruikt in vele andere palm oil products, zoals vloeibare zeep, shampoo en wasmiddel. 

 

Welke gezondheidsvoordelen heeft palmolie? 

Palmolie is niet alleen gemakkelijk in gebruik voor uiteenlopende producten, ook brengt (rode) palmolie voordelen met zich mee op het gebied van de gezondheid. Zo zit palmolie vol met vitamine E, vitamine A en antioxidanten, die het lichaam helpen te beschermen tegen gifstoffen, UV-straling en het kan zelfs lijntjes en rimpels voorkomen. Ook draagt het bij aan de verbetering van je zicht; in rode palmolie zit namelijk vol met beta-ceroteen wat een belangrijke factor speelt ibj het verbeteren van het gezichtsvermogen. Ook kan palmolie helpen de spijsvertering te verbeteren, vanwege het omega 6 vetzuur wat het bevat. Er zijn zelfs diverse studies die aantonen dat de palmolie bijdraagt aan het versterken van het immuunsysteem. Het ondersteunt namelijk de gezondheid van lever, huid, haar, botten, ogen, mond en zelfs longen. De olie helpt je bij het opnemen van voedingsstoffen die oplosbaar zijn in vet, zoals de vitaminen E, D en A. Was jij al bekend met deze voordelen van (rode) palmolie?