Motorverzekering: wat wordt gedekt?

Motorverzekering: wat wordt gedekt?

2 april 2021 0 Door Smail Witteveen

 

Wanneer je een fervent motorrijder bent, is het wettelijk verplicht om je motor te laten verzekeren. Anders mag je de weg niet op. Maar wat wordt er eigenlijk gedekt bij een motorverzekering afsluiten, zoals bij een all risk motorverzekering? Je kunt kiezen voor diverse opties. Zoals een Wettelijke aansprakelijkheidsverzekering, de basisdekking hiervan dekt bijvoorbeeld de volgende zaken: schade die jij veroorzaakt aan andermans voertuig of aan een ander persoon, en letsel- en materiële schade aan een ander. Wanneer je na gebruik van alcohol of drugs schade aanricht, wordt dit niet gedekt door de basisdekking.

Extra dekkingen motorverzekering

Wanneer je kiest voor een motorverzekering afsluiten, en je gaat voor de WA-verzekering, kun je uitbreiden met diverse andere dekkingen. Dit kan handig zijn. De aanvullende dekkingen zijn voorbeeld de WA beperkt Casco voor diefstal, brand waarbij je motor in puin ligt, of schade door storm. De Casco 2500 verzekert ook schade die jij veroorzaakt aan een dier, of schade door eigen schuld (dat laatste tot 2500 euro). Er zijn nog diverse andere dekkingen mogelijk wanneer jij kiest voor een motorverzekering afsluiten. Zo kun je jouw helm en kleding laten meeverzekeren, maar ook de medepassagier die vaak achterop zit. En, indien jij de eerste eigenaar bent van jouw motorvoertuig, is de nieuwwaarde voor een periode van een jaar standaard opgenomen in de verzekering. 

All risk motorverzekering 

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een all risk motorverzekering afsluiten. Dit is de eerder genoemde WA verzekering waarbij schade aan anderen, brand, storm en diefstal opgenomen zijn, maar het verschil met de Casco 2500 is dat de schade door jouw eigen schuld hierbij volledig vergoed wordt. Dat kan handig zijn als je nogal een roekeloze rijder bent (maar blijf ondanks dat je goed verzekerd bent oplettend op de weg). Een goedkope verzekering lijkt misschien het beste maar als je daadwerkelijke schade krijgt kun je voor nare verrassingen komen te staan.

Standaard verzekerd voor pechhulp

Handig weetje: indien je buitenshuis opeens gebreken krijgt aan jouw motor, ben je standaard verzekerd voor pechhulp! Diverse professionals gespecialiseerd in de juiste motorverzekering helpen je graag verder, zo kunnen zij een vergelijking voor je maken om de aantrekkelijkste verzekeringen qua premie te tonen. Dat scheelt jou een hoop werk. Laat je goed informeren wat passend is voor jou, zoals een all risk motorverzekering of een standaard WA-verzekering, zodat jij met een veilig gevoel de weg op gaat! Dat bespaart je veel problemen achteraf.