Hoe kies je de juiste zorgverzekering

Hoe kies je de juiste zorgverzekering

9 mei 2024 0 Door Smail Witteveen

Bij het kiezen van een zorgverzekering komt heel wat kijken. De eerste stap is het begrijpen wat een basiszorgverzekering precies inhoudt. Dit is de verplichte verzekering die standaard medische kosten dekt, zoals bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts of ziekenhuisopname. Maar niet alles valt onder de basisdekking. Hier komen de aanvullende verzekeringen in beeld.

Een zorgverzekering aanvullend kan een uitkomst bieden voor zorg die niet in het basispakket zit, zoals fysiotherapie, tandartsbehandelingen buiten het standaardpakket, en alternatieve geneeswijzen. Het is slim om te kijken naar je persoonlijke situatie en gezondheid om te bepalen of een aanvullende verzekering voor jou nuttig is. Past deze bijvoorbeeld bij jouw sportieve lifestyle of heb je kinderen die binnenkort een beugel nodig hebben?

Neem de tijd om verschillende zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken. Let hierbij niet alleen op de prijs, maar ook op wat er wel en niet vergoed wordt. En kijk kritisch naar de vrije zorgkeuze: wil je zelf kunnen kiezen naar welke specialist of ziekenhuis je gaat?

Veranderingen in de zorgverzekering dit jaar

Elk jaar zijn er weer veranderingen in de zorgverzekeringen. De premies kunnen stijgen of dalen, en soms verandert er iets in de dekking. Voor 2024 heeft OHRA, net als andere verzekeraars, weer een aantal wijzigingen doorgevoerd. Zo is er bijvoorbeeld sprake van een partijbetaling voor GGZ-diensten als je gebruik maakt van niet-gecontracteerde zorgaanbieders.

Daarnaast is het goed om te weten dat kinderen onder de 18 jaar gratis zijn meeverzekerd op de meest uitgebreide aanvullende verzekering van de ouder of voogd. Dit kan interessant zijn als je kinderen hebt en op zoek bent naar een gezinsdekking. Let ook op eventuele wijzigingen in de tandartsdekking of fysiotherapiebehandelingen, die van invloed kunnen zijn op jouw keuze.

Tips om te besparen op je zorgverzekering

Zorgverzekeringen kunnen een flinke hap uit je budget nemen. Maar er zijn manieren om te besparen zonder in te leveren op kwaliteit. Een goede tip is bijvoorbeeld om jaarlijks te bekijken of overstappen voordelig is. Rond november maken alle verzekeraars hun nieuwe premies bekend en kun je vergelijken.

Een andere manier om te besparen is door te kijken of je aanvullende verzekering echt nodig hebt. Misschien ben je het afgelopen jaar helemaal niet naar de fysiotherapeut geweest, of heb je geen dure medicijnen nodig gehad. Dan kan het lonen om eens kritisch naar je pakket te kijken en eventueel iets af te schalen.

Veelgemaakte fouten bij het kiezen van een zorgverzekering

Eén van de veelgemaakte fouten is het blindelings verlengen van je huidige zorgverzekering zonder te vergelijken. Verzekeraars passen elk jaar hun pakketten en prijzen aan, dus wat vorig jaar de beste keuze was, kan nu anders uitpakken.

Daarnaast overschatten mensen vaak hoeveel zorg ze daadwerkelijk nodig hebben. Hierdoor kiezen ze voor een uitgebreidere en duurdere aanvullende verzekering dan nodig is. Evalueer daarom regelmatig je gezondheid en pas je verzekering daarop aan.

Hoe maak je gebruik van je zorgverzekering

Wanneer je eenmaal een passende zorgverzekering hebt gevonden, is het belangrijk om te weten hoe je er optimaal gebruik van maakt. Begin met het kiezen van een huisarts die aansluit bij jouw wensen en verwachtingen en die gecontracteerd is door je verzekeraar.

Voor wat betreft vergoedingen is het zaak goed op de hoogte te zijn van wat jouw polis dekt. Bewaar bonnetjes en facturen goed en dien deze op tijd in via de app of website van jouw verzekeraar. Mocht je twijfelen over vergoedingen, neem dan contact op met de klantenservice.