Hoe kan het parkeerprobleem in de grote steden worden opgelost?

3 oktober 2022 0 Door Smail Witteveen

In veel Nederlandse steden is het erg lastig om een geschikte parkeerplek te vinden. Op zich is dit natuurlijk vrij logisch aangezien er in een stad als Amsterdam simpelweg meer auto’s dan parkeerplaatsen zijn

In veel Nederlandse steden is het erg lastig om een geschikte parkeerplek te vinden. Op zich is dit natuurlijk vrij logisch aangezien er in een stad als Amsterdam simpelweg meer auto’s dan parkeerplaatsen zijn. Het is dan wel logisch dat er soms geen plek is om te parkeren, dat maakt het niet minder vervelend als je geen plekje kunt vinden. Vooral wanneer je haast hebt omdat je naar een afspraak moet, is het erg vervelend als je geen plek kunt vinden om je auto te parkeren. Dit is een probleem dat al jaren aan de gang is, maar het wordt alleen nog maar erger. 

Op dit moment lijkt het er nou niet bepaald op dat het einde van het fileprobleem in zicht is. Je krijgt nu eerder de indruk dat het de komende jaren alleen nog maar erger zal worden. Er komen immers nog meer mensen naar de steden en er worden zo snel mogelijk huizen gebouwd. Hierdoor is het ook de hoogste tijd om iets te doen aan het parkeerprobleem. Echter, de meningen zijn nog verdeeld over welke strategie er gebruikt moet worden om dit op te lossen. Als je benieuwd bent naar een aantal mogelijke oplossingen, kun je deze tekst verder lezen. 

Meer gebruik maken van deelauto’s

Om ervoor te zorgen dat het in de steden minder druk wordt, kan het een goed idee zijn om gebruik te maken van deelauto’s. Dat zijn auto’s die iedereen die een bepaald abonnement heeft kan pakken om naar zijn of haar bestemming te rijden. Er zijn speciale parkeerplekken geregeld door het bedrijf dat de deelauto Amsterdam regelt. Hierdoor hoef je nooit naar een parkeerplek te zoeken, hoogstens een stukje te lopen. Dat moet nu toch al aangezien de kans zeer klein is dat je een parkeerplek vindt dit voor de deur is van de plek waar je moet zijn. Als meer mensen op deze manier een auto huren, zou het parkeerprobleem al van een veel minder grote omvang zijn. 

Maatregelen van de regering

Het kan ook een goed idee zijn om bepaalde regels te veranderen om mensen te stimuleren om minder in de stad te parkeren. Zo is het een goed idee om bij de steden met erge problematiek rond het parkeren buiten de stad een aantal grote parkeerplaatsen aan te leggen. Er moet dan een goede bus, trein of tramverbinding zijn met de stad vanaf deze parkeerplaats. Het parkeren op deze parkeerplaats moet gratis zijn het ov het liefst ook. Waarschijnlijk zullen dit soort maatregelen ervoor zorgen dat bewoners van de stad gewoon weer voor de deur kunnen parkeren.