Groen verzorgen zonder groene vingers doe je zo

Groen verzorgen zonder groene vingers doe je zo

24 oktober 2021 0 Door Smail Witteveen

Tegenwoordig is het steeds meer hip en happening om je huis en tuin vol te zetten met planten. Groot, klein, tropisch of kleurrijk, het maakt allemaal niet uit. Overal kun je tegenwoordig wel planten kopen. Op sociale media kom je geregeld foto’s tegen van influencers met hun hele huis vol planten. En geef ze eens ongelijk. Ik ben niet van alle social media trends een voorstander, maar deze vind ik toch wel erg leuk. Planten geven namelijk sfeer in huis en het geeft een goed gevoel wanneer je plantjes uitgroeien tot volwaardige planten. Maar heb je nu net als ik niet van die groene vingers, dan kan het idee van een huis vol planten je wel afschrikken. Dat is helemaal niet nodig, want ook zonder groene vingers kun je prima planten verzorgen. Hoe je dat doet lees je in deze blog.

 

Algemene tips

Met zoveel verschillende soorten planten gelden ook weer een hoop verschillende regels. In ieder geval is het belangrijk dat je de planten op de juiste plek zet. Dat is niet direct in de zon, maar ook niet helemaal in het donker. De meeste planten groeien het best op een plek met genoeg licht, maar bij teveel licht zal de verdeling niet op natuurlijke manier verlopen. Ook bij het water geven kan nog wel eens wat mis gaan. Het is dan ook lastig om je planten voldoende water te geven zonder dat ze verdrinken. De juiste hoeveelheid water verschilt dan ook weer per plant. Een algemene tip is om de blaadjes te voelen. Als deze droog aanvoelen geef je de plant wat water.

 

Verpotten

Heb je de smaak je pakken en groeien jouw planten als kool? Dan is het wellicht tijd om ze te verpotten. Het vroege voorjaar is hier de beste periode voor. Jonge planten en snelle groeiers moeten ieder voorjaar wel verpot worden. Langzame groeiers en grote planten eens in de twee tot drie jaar. Zet de planten over in een pot die minstens een maat groter is en met een afvoergaatje onderin, waar je een grote potscherf legt om dichtslibben te voorkomen. Leg bovenop de scherf een laagje kleine scherven of korrels, zodat de wortels niet in water of natte aarde blijven staan.

 

Gazon

Een gazon valt natuurlijk ook wel onder groen, maar toch is het uit heel ander hout gesneden dan die paar kamerplanten. Een gazon onderhouden begint bij het verticuteren. Hierbij verwijder je een harde laag mos van je gazon waardoor deze in goede conditie blijft. Vervolgens ga je het gazon inzaaien als er wat kale plekjes zijn ontstaan. Het gazon heeft ook kalk nodig om de zuurgaad op peil te krijgen en houden. Daarom strooi je in het voorjaar wat kalk op het gazon. Bemesten en maaien zijn de volgende stappen voor een gezond gazon. Merk je nu dat er opeens gele plekken op het gazon verschijnen en meer vogels in het gras pikken? Dan zou het kunnen dat je emelten in je gazon hebt. Dit zijn larven van de langpootmug die serieuze schade kunnen aanrichten. Je kunt emelten bestrijden met aaltjes of met chemische bestrijdingsmiddelen.