Elektrische auto’s onderhouden: makkelijker dan je denkt

Elektrische auto’s onderhouden: makkelijker dan je denkt

16 maart 2024 0 Door Smail Witteveen

Denk je aan onderhoud elektrische auto, dan denk je misschien aan complexe technologie en hoge kosten. Maar is dat wel terecht? Het goede nieuws is dat het onderhouden van een elektrische wagen vaak simpeler is dan je zou verwachten. Laten we eens kijken naar wat er zoal bij komt kijken.

De zorg voor de batterij staat natuurlijk bovenaan de lijst. Het is het hart van je onderhoud tesla of elke andere elektrische auto, en goede zorg kan de levensduur significant verlengen. Dit betekent niet alleen dat je de batterij op de juiste manier moet opladen, maar ook dat er professionele checks nodig zijn om te zorgen dat alles naar behoren werkt.

Wat dacht je van banden en remmen? Doordat elektrische auto’s regeneratief remmen gebruiken, slijten de remmen minder snel. Echter, ze hebben nog steeds regelmatige controle nodig om veilig te blijven rijden. De banden kunnen anders slijten dan bij benzineauto’s door het hogere gewicht en instant koppel van elektrische voertuigen, dus let daar zeker op!

Zeg maar dag tegen olie verversen

Een van de grote voordelen van een elektrische auto is dat je nooit meer olie hoeft te verversen. Dit scheelt niet alleen tijd, maar ook geld en milieu-impact. Door het ontbreken van een traditionele verbrandingsmotor zijn er minder bewegende onderdelen die slijten, wat onderhoud veel eenvoudiger maakt.

Maar minder onderhoud betekent niet geen onderhoud. Het is belangrijk om de koelvloeistof van de batterij in de gaten te houden en om de andere vloeistoffen zoals ruitenwisservloeistof en remvloeistof op peil te houden. Ook deze checks zijn een fluitje van een cent bij jouw vertrouwde servicecentrum.

Hoe houd je je elektrische voertuig zo lang mogelijk jong

Om je elektrische wagen in topconditie te houden, zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen. Zo zijn software-updates cruciaal voor de prestaties en veiligheid van je voertuig. Deze kun je vaak zelf uitvoeren of laten doen tijdens een reguliere servicebeurt.

Slim laden is ook een kunst op zich. Je batterij zal je dankbaar zijn als je hem niet constant tot 100% oplaadt en leegrijdt. Probeer te mikken op laden tot 80% en rijden tot 20%, dit helpt om de levensduur van je batterij te maximaliseren.

Tips voor het schoonmaken van je elektrische wagen

Naast het onderhoud van de technische kant, wil je natuurlijk ook dat je bolide er mooi bij staat. Een schone auto rijdt net even lekkerder, toch? Begin met de binnenkant; stofzuigen, dashboard afnemen en niet te vergeten: de binnenfilter vervangen voor frisse lucht in de cabine.

Voor de buitenkant geldt: regelmatig wassen! Vogelpoep en andere vervuiling kunnen de lak aantasten als je er niets aan doet. Pak die emmer en spons dus maar uit de schuur, of trakteer je auto af en toe op een wasbeurt bij een professionele carwash.

De verborgen kosten van elektrisch rijden

Je zou denken dat elektrisch rijden alleen maar voordelen heeft, maar zijn er ook verborgen kosten? Naast het feit dat de aanschafprijs vaak hoger ligt, kan het vervangen van een batterij duur uitpakken als deze na vele jaren intensief gebruik zijn beste tijd heeft gehad.

Toch is het algemene beeld positief: lagere brandstofkosten, minder slijtage en dus minder onderhoudskosten maken elektrisch rijden op lange termijn vaak goedkoper. En laten we het milieuvriendelijke aspect niet vergeten; dat is onbetaalbaar!