Dit zijn de tips om geld te besparen op je zakelijke energie

Dit zijn de tips om geld te besparen op je zakelijke energie

29 maart 2022 0 Door Smail Witteveen

De kans is groot dat je het al op hebt gemerkt: je zakelijke energierekening ligt een stuk hoger dan een aantal jaren geleden. In het afgelopen jaar zijn de energieprijzen enorm gestegen. Dat heeft onder andere te maken met de coronacrisis en de gastekorten die daardoor zijn ontstaan. Ook heeft de koude winter van 2020/2021 een duit in het zakje gedaan én is de gaskraan in Groningen langzaam maar zeker dicht aan het gaan. Minder aanbod van gas betekent een hogere energieprijs. Gelukkig is er nog wel een aantal tips omtrent mkb energie dat je op kunt volgen om zo in ieder geval niet onnodig te veel te betalen. 

Onderneem actie als energiecontract afgelopen is

Veel ondernemers blijven hangen bij het energiebedrijf waar ze zitten; ook wanneer hun energiecontract voor mkb of grootzakelijke energie aan het aflopen is. Wat zij vaak niet weten, is dat dit ontzettend zonde is voor je portemonnee. Op die manier betaal je namelijk nooit het meest aantrekkelijke energietarief van dat moment. Dat zit zo: over het algemeen zijn er altijd zakelijke energiebedrijven die met prijzen stunten. Op het moment dat de energieprijzen ineens enorm stijgen, is het misschien even goed zoeken waar je op dat moment het meest voordelig uit bent. Is je einddatum in zicht? Dan is het aan te raden om actie te ondernemen. Dat betekent dat je moet kijken of en waar je goedkoper uit kunt zijn. Soms kan het zijn dat je huidige energieleverancier met een tegenaanbod komt om er zo voor te zorgen dat je niet weggaat. Kijk goed of dat aanbod aantrekkelijk genoeg is om te blijven. Is dat niet het geval? Ga dan op zoek naar een betere energiedeal. Kortom: wat je ook doet, onderneem sowieso actie als je energiecontract afgelopen is.

Begin met zakelijk energie vergelijken

Dat kan dus betekenen dat je op zoek moet gaan naar een nieuw zakelijk energiecontract. De beste, snelste en meest efficiënte manier om dat te doen, is door te starten met zakelijk energie vergelijken. Op die manier vind je namelijk in een redelijk korte tijd een energiecontract dat écht bij je bedrijf past. En weet je wat: tegenwoordig hoef je niet meer handmatig op zoek te gaan en te beginnen met zakelijk energie vergelijken. Dat doe je gewoon met een zakelijke energievergelijker; een online tool waarmee je binnen no-time weet welk energiecontract bij jouw verbruik en wensen past. Op energie-zakelijk.nl vind je zo’n tool waar je vandaag nog mee kunt beginnen als je dat wilt. Het enige wat je hiervoor moet weten is je jaarlijkse energieverbruik en eventueel extra wensen. Heb je bijvoorbeeld de wens voor groene stroom of wil je gebruik maken van een flexibel energietarief? Dan kun je dat gewoon aangeven in zo’n energievergelijker. Goed om te weten: je krijgt altijd het meest complete aanbod te zien zodat je precies ziet waar je het meest voordelig uit bent.

Let op einddatum en opzegtermijn van energiecontract

Nu je toch al goed bezig bent met niet onnodig te veel betalen voor je zakelijke energie is er nog een punt waar je op kunt letten. Zoals je hierboven kon lezen, is de einddatum belangrijk wanneer je het beste energietarief wilt scoren. De reden waarom je altijd actie moet ondernemen, is het feit dat je energiecontract anders stilzwijgend wordt verlengd. Dat gebeurt helaas nooit tegen aantrekkelijke actietarieven maar tegen hoge verlengingstarieven. Daarom ben je op die manier dus nooit het meest goedkoop uit. Naast de einddatum is het verstandig om te letten op de opzegtermijn. Ieder energiecontract beschikt namelijk over een opzegtermijn. Bij de ene leverancier is dat een termijn van een maand terwijl de andere leverancier drie maanden rekent. Zorg er in ieder geval voor dat je niet te vroeg begint met overstappen. Doe je dat wel dan ontvang je een zogeheten opzegboete. Dat is een boete die je moet betalen voor de energie die je had afgesproken nog af te nemen. Op die manier ben je sowieso te veel kwijt voor je zakelijke energie.