De voordelen van een groene gevel

De voordelen van een groene gevel

5 maart 2021 0 Door Smail Witteveen

Het is een haast idyllisch beeld: oude bakstenen panden overwoekerd door een klimplant. Maar zelf je gevel laten begroeien met een klimplant, is dat nu wel of niet een goed idee?

Teken van slecht voegwerk

Een veelgehoord argument de klimplant op een gevel is dat dit niet goed is voor het onderliggend metselwerk. Dit is een fabel. Een klimplant kan namelijk het baksteen helemaal niet aantasten. Daar is het niet sterk genoeg voor. Een klimplant zal daarom niet zomaar kunnen groeien tegen een goede muur. Daartoe zal je een houten rek of houten palen als ondersteuning moeten aanbieden. Het groeien van een specifieke klimplant, zoals een hedera, tegen een oude gevel is vaak juist een symptoom van slecht metselwerk. En om specifieker te zijn: slecht of oud voegwerk. Een poreuze voeg laat zich makkelijk penetreren door de wortels van een klimplant. Als een klimplant zich dus weet te wortelen in het voegwerk is dat een teken dat je misschien eens een kritische blik moet werpen op het voegwerk.

Klimplant als ondergrond

Sommige planten wortelen zich echter helemaal niet in een oppervlakte, maar zuigen zich vast. Zoals een Wilde Wingerd. Het leuke is dat als deze plant zich eenmaal heeft gehecht aan een oppervlak, dat andere planten zich hier weer aan kunnen hechten. Zo kun je een druivenplant, Kamperfoelie of Clematis kopen om extra lagen op te bouwen in je gevelbeeld en meer diversiteit in je tuin te brengen. Dergelijke planten houden zich normaal niet zelf aan een gevel vast, maar daar dient Wilde Wingerd dan juist weer voor.

Verkoeling voor het huis

Een laagje groen biedt de baksteen juist extra bescherming tegen wind en regen. Én tegen de zon. en kale gevel richting het zuiden? Deze gevel heeft het door het verschil aan zonnewarmte zwaar te voortduren. En temperatuurverschil in materiaal kan leiden tot scheuren in bakstenen. Overweeg daarom juist op wanden richting het zuiden een klimplant, zoals een hedera. Doordat dergelijke planten in de zomer vol van blad zijn en in de winter kaal, is dit een natuurlijke zonwering voor je gevel. Vooral nu klimaatverandering heel snel gaat en de temperaturen in de zomer flink oplopen, kan een klimplant veel verkoeling in huis bieden. Ook een dakkapel heeft veel profijt van dakvegetatie. In de winter zorgt het voor een extra isolerende werking en in de zomer wordt het hier niet meer zo bloedheet.

Nestelen

Tenslotte zijn klimplanten favoriete nestelplaatsen voor allerlei soorten vogels. Maar ook insecten gedijen goed onder een bladrijke gevel. Zo biedt een Valse Christusdoorn onderdak aan talloze bijen, die juist zo schaars zijn in Nederland. Het klinkt misschien niet aanlokkelijk om insecten aan te trekken in je tuin. Maar meer insecten is meer voeding. Dus met een grote insecten populatie zal ook de vogelpopulatie toenemen in je tuin.

Reden genoeg dus om die pittoreske groene gevel te overwegen!