De verschillende soorten DNA testen

De verschillende soorten DNA testen

28 februari 2021 0 Door Smail Witteveen

Er zijn verschillende redenen waarom mensen kiezen om een DNA test af te laten nemen. Het is bijvoorbeeld niet altijd duidelijk wie de vader van een kind is, en een DNA test kan een einde aan de twijfel brengen. Ook zijn er mensen die een test willen afnemen om te kijken of iemand hun broer of zus is. Een DNA test kun je doen voor je eigen persoonlijke gemoedsrust, maar ook vanwege juridische redenen. Hier lees je meer over DNA tests en waar ze meestal voor gebruikt worden.

Hoe werkt het

Een DNA test afnemen kan tegenwoordig heel makkelijk en geheel pijnloos. In de meeste gevallen krijg je een testpakket thuis toegestuurd met daarin een speciale wattenstaaf en instructies. Met het wattenstaafje verzamel je de benodigde DNA en deze stuur je vervolgens op naar het lab waar de DNA onderzocht wordt. Afhankelijk van waar je de test vandaan hebt, kun je meestal op een online portaal inloggen om de resultaten te bekijken, of je wordt persoonlijk door de instelling gecontacteerd. Let wel, deze thuis tests zijn enkel geschikt voor de eigen gemoedsrust of nieuwsgierigheid. Als je de test wilt gebruiken als bewijsmateriaal in een juridische procedure, dan zul je de test moeten laten afnemen in een laboratorium. De eisen voor deze tests zijn namelijk een stuk strenger.

Vader- of moederschapstest

Een van de veel voorkomende redenen om een DNA test te doen, is om er achter te komen wat en of er een bloedverwantschap is tussen twee of meerdere personen. Zo zijn er bijvoorbeeld speciale vader- en moederschapstesten om te achterhalen wie daadwerkelijk de ouders zijn van een kind. Het is namelijk niet altijd duidelijk wie iemands ouders zijn, de redenen hiervoor kunnen erg ingewikkeld zijn. Sommige kinderen die geadopteerd zijn en op zoek gaan naar hun biologische ouders raadplegen bijvoorbeeld een DNA test om vast te stellen wie hun ouders zijn

Broer-zus test

Ook zijn er speciale tests die je kunt afnemen om er achter te komen of je elkaars broer of zus bent. Dit kan ook door ingewikkelde redenen niet altijd duidelijk zijn. Een voorbeeld van mensen die een broer-zus test laten afnemen, zijn mensen van wie de vader een spermadonor is en willen weten wie hun halfbroers of zussen zijn.

Genealogie

Je hebt niet altijd een ander persoon nodig om een DNA test te doen. Mensen nemen ook individueel een test af omdat ze nieuwsgierig zijn naar genetische eigenschappen in hunzelf. Met een DNA test die dit onderzoekt kun je veel te weten komen over je algehele gezondheid en voor welke ziektes jij misschien gevoelig bent. Maar ook je etnische afkomst(en) worden onthuld in de resultaten.