Alles over gipsplaten!

Alles over gipsplaten!

16 februari 2021 0 Door Smail Witteveen

Aan het bouwen in huis of in je bedrijfspand en geen idee waarvoor een gipsplaat handig is, waarvoor deze wordt gebruikt en welke soorten gipsplaten er bestaan? In deze blog nemen we jullie mee in de wereld van gipsplaten. Gipsplaten gaan al een lange tijd mee, de eerste gipsplaten werden gebruikt in 1894 in de Verenigde Staten. In deze tijd werd er gezocht naar nieuwe uitvindingen om snellere en betere technieken te vinden voor het bouwen. Het antwoord hierop waren gipsplaten. Tegenwoordig worden gipsplaten volop gebruikt in de hedendaagse bouw, zoals bij de bouw van een nieuwe muur of het plafonds. Hieronder is een overzicht gemaakt welke voordelen gipsplaten hebben en wat voor soort gisplaten er bestaan in de bouw.

Soorten gipsplaten

In de bouw zijn er natuurlijk mega veel soorten gipsplaten. Er zijn verschillende soorten op het gebied van het gebruik van de gipsplaten, bijvoorbeeld wordt er een scheidingswand gemaakt of wordt er een plafond gemaakt, maar ook verschillen in dikte en platen die extra brandwerend zijn of gipsplaten die goed kunnen worden gebruikt voor ruimtes met veel vocht zoals een badhuis.

Gipsplaten voor je wand of plafond

Ben je een wand aan het plaatsen dan zijn gipsplaten hiervoor het juiste materiaal. Bij het bouwen van een wand of een plafond zijn gipsplaten van gipskarton het beste. Deze platen zijn namelijk gemakkelijk te gebruiken, het is brandwerend en het heeft eigenschappen waardoor het geluidsisolerend is. Daarnaast is deze plaat natuurlijk super stevig. Dit soort platen zijn ook voorzien van afgeschuinde kanten aan 2-zijden of zelfs 4-zijden. Het voordeel van deze afgeschuinde kant is dat je dit gemakkelijk kunt afwerken met een afstrijkmiddel van gips. Als je dit zorgvuldig doet zijn de hechtingen van de verschillende platen nauwelijks te zien.

Vochtbestendige & brandwerende gipsplaten

Bij het bouwen in een vochtige plaats zoals een badkamer of als ondergrond voor een betegeling is het gebruik van vochtbestendige gipsplaten essentieel. Deze platen staan ook wel bekend als de groene gipsplaten. Deze zijn er meestal alleen in 2-zijdig afgeschuinde kanten. Daarnaast zijn er ook nog brandwerende gipsplaten, deze platen zijn voorzien van een onbrandbaar glasvlies in plaats van karton.

Voordelen van gipsplaten

  • Eenvoudig mee te werken

De gipsplaten zijn vaak best licht van gewicht waardoor het makkelijk op te tillen is en daarnaast is het eenvoudig op maat te snijden.

  • Niet mega duur

De gipsplaten zijn relatief goedkoop in vergelijking met andere materialen. Echter is het kwetsbaarder dan andere materialen zoals hout omdat het minder stevig is. Wel is het brandwerend en heeft het een goede geluidisolatie.