Aaltjes inzetten om emelten te bestrijden, dat werkt!

Aaltjes inzetten om emelten te bestrijden, dat werkt!

26 februari 2021 0 Door Smail Witteveen

Aaltjes zijn minuscule beestjes die je met het blote oog niet kunt zien. Toch kun je deze beestjes heel goed inzetten om op een natuurlijke wijze emelten te bestrijden. Maar wat zijn aaltjes en hoe kunnen zij emelten bestrijden? En wat zijn emelten eigenlijk?

Aaltjes, ook wel nematoden genoemd, zijn dus héél kleine beestjes. Ze zijn maar 0,3 tot 0,7 millimeter groot! Toch zijn deze aaltjes heel handig voor het bestrijden van allerlei larven. Ze voeden zich met deze larven en zorgen er zo voor dat er geen volwassen beestjes meer bij komen. En dus ook dat deze beestjes zich niet meer kunnen voortplanten.

Emelten zijn de larven van de langpootmug. Je vindt deze diertjes, als je heel goed kijkt, onder je gazon. Maar hoe klein ze ook zijn, ze kunnen flinke schade aanbrengen. Wordt je gazon op sommige plekken geel en maakt het niet uit wat je eraan doet om dit te voorkomen? Dan is de kans groot dat je er emelten onder hebt zitten.

Aaltjes zijn een milieuvriendelijke manier van bestrijding

Soms is het gewoon nodig dat ongedierte in je tuin of kas bestreden wordt. Maar dan sta je voor de keuze: ga je voor gif of ga je voor de natuurlijke weg? Gif is niet meer zo gemakkelijk voor handen als dat een aantal jaren geleden was én het is natuurlijk slecht voor het milieu. Gif komt in het grondwater terecht en kan hierdoor een enorme impact hebben op de directe omgeving, maar ook verder weg. Aaltjes daarentegen zijn volkomen natuurlijk. Die doen verder geen kwaad en zijn niet schadelijk voor mensen, dieren of planten.

Bestel je natuurlijke bestrijding gewoon online

Om aan aaltjes te komen hoef je de deur niet uit. Je bestelt deze beestjes gemakkelijk online. Het is een kwestie van bepalen hoeveel je er nodig hebt. Om een goede berekening te maken, kun je uitgaan van 500.000 aaltjes per vierkante meter. Dit klinkt natuurlijk als belachelijk veel, maar die beestjes zijn zó klein, je hebt er echt veel nodig om resultaat te boeken.

Hoe breng je ze aan?

Je kunt de aaltjes vermengen met water en ze dan over je gazon gieten of sproeien. Doe dit vooral als de temperatuur tussen de 5 en de 30 graden is. Het best werkt het om de aaltjes in de schemering te verspreiden. Hou er ook rekening mee dat ze niet van zonlicht houden. Is er regen voorspeld? Giet ze bij voorkeur dan over je gazon voor het beste resultaat.